Poruka greške

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context has a deprecated constructor u require_once() (red 127 od /home/udrugaep/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_required has a deprecated constructor u require_once() (red 127 od /home/udrugaep/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_optional has a deprecated constructor u require_once() (red 127 od /home/udrugaep/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6569 od /home/udrugaep/public_html/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6569 od /home/udrugaep/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/udrugaep/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u menu_set_active_trail() (red 2404 od /home/udrugaep/public_html/includes/menu.inc).
Ulaganja u dionice i obveznice
sri, 05.tra 2017

Prva asocijacija na riječ investicije većini ljudi je ulaganje u dugotrajnu materijalnu imovinu poput zgrada, strojeva, postrojenja i slično. Međutim, postoje brojni načini investiranja viška raspoloživih sredstava, odnosno viška novca. Tako možemo investirati u vrijednosne papire (dionice i obveznice), nekretnine, specijalizirane fondove, umjetnine, kolekcije ili zlato. Ulaganje u zlato se može provesti kao kupnja zlatnih poluga, kupnja dionica rudnika zlata, kupnja nakita ili zlatnika, čime se s vremenom može dobiti i dodatna vrijednost. Ovdje ćemo se osvrnuti na investicije u vrijednosne papire, prvenstveno na dionice i obveznice.

 

Dionice su vlasnički vrijednosti papir. Osoba koja uloži u dionice nekog poduzeće u pravila ostvaruje temeljna vlasnička prava, a to su pravo na imovinu, pravo na zarade i pravo glasa. Dionice se kupuju na organiziranim tržištima, burzama, preko burzovnih brokera. S druge strane, obveznice su dužnički vrijednosni papiri. Poduzeće u situacijama kada mu je potreban novac može uzeti kredit u banci, ali isto tako može i emitirati, tj. izdati obveznice, pri čemu preuzima obvezu isplate određene svote novce do dospijeća obveznice. Dakle, poduzeće osobi koja je kupila obveznice isplaćuje određeni iznos novca. Za obveznice se kaže da su “IOU“, od engleskog “I owe you” = dužan sam ti.

 

Osim što obveznice i dionice nose određene prinose, odnosno zarade, nose i određene rizike. Rizik u ovom slučaju predstavlja odstupanje prinosa od očekivanog prinosa. Zapravo, nerizične imovine kao takve nema. Ipak se uobičajeno  pod nerizičnu imovinu ubrajaju državni vrijednosti papiri, jer se smatra da će država uvijek moći podmirit svoje obveze. Tu spadaju i osigurana štednja kod banaka te novčani fondovi. Ovisno o vlastitim sklonostima prema riziku, investitor više ili manje ulaže u rizičnu imovinu. Rizičnija imovina bi trebala nositi i viši prinos, koji je nagrada za preuzeti rizik. Obrnuto vrijedi za manje rizičnu imovinu.

 

Portfolio predstavlja različite kombinacije ulaganja u vrijednosne papire. Prilikom odabira portfolija najbolji je onaj koji nosi viši prinos uz  isti rizik, odnosno onaj koji ima manji rizik za isti prinos. Uvođenje nerizične imovine omogućava izbor optimalnog rizičnog portfelja i prilagođavanje pojedinca svojim stavom prema riziku. Cilj investitora je umanjiti rizik, što se postiže postupkom diversifikacije na principu da se “ne drže sva jaja u istom košu“. Što znači da nije dobro uložiti samo u dionice jednog poduzeća, nego je bolje uložiti u različite dionice ili različite vrijednosne papire. Također, važna je korelacija (povezanost) između različitih dionica, pa je tako bolje u portfoliju imati negativno korelirane dionice, jer će u slučaju pada cijene jedne dionice, cijena druge dionice rasti. Rizik se ne može nikada u potpunosti izbjeći, ali se odabirom optimalnog portfolija i dobrom diversifikacijom može smanjiti.

 

Žargon Wall Streeta

 

Tržište kapitala ima svoje posebne termine. Tako se za opis ponašanja trgovaca vrijednosnim papirima koriste neke životinje. Bik predstavlja investitora koji očekuje rast cijena vrijednosti papira, pa će on trgovati na način da iskoristi očekivani rast. Dok medvjedi predstavljaju pesimistične investitore koji očekuju pad cijena. I žetoni su ušli u žargon iz kockarnica Las Vegasa, pa tako “blue chip“ predstavlja najbolje dionice, dok se savršena investicija naziva “Bo Derek”po glumici koja je u istoimenim filmu na prvi pogled ocijenjena čistom desetkom.

 

 

Valentina Begić