Predrasude i činjenice o znakovnom jeziku
sri, 15.ožu 2017

Sigurno ste se našli u situaciji kako vas pogled vuče na osobe koje znakuju u vašoj neposrednoj blizini, ili ste zapanjeno i u čuđenju gledali na televizoru onu osobu u uglu televizijskog ekrana kako nešto znakuje. Možda ste često čuli kako su Gluhi gluhonijemi i koriste pantomimu. Možda ste i pomislili kako znakovni jezik zbilja nije jezik.

Ovo sve navedeno su na neki način predrasude o Gluhima, možda se neke od njih prirodno javljaju, jer mi čujući nemamo svijest o načinu na koji Gluhi komuniciraju.

Zašto pišemo veliko „G“ pri oslovljavanju Gluhih? Gluhi su manjina koja ima svoj jezik i svoju kulturu. Dakle, riječ je o jeziku, sustavu dogovorenih simbola kojem je cilj ostvarenje komunikacije i sudjelovanje u svim sferama društvenog života. Kada kažemo da je neki sustav simbola jezik, onda se podrazumijeva kako taj jezik ima svoju gramatiku, svoju strukturu i kako taj jezik možemo učiti kao bilo koji drugi strani jezik. Međutim, postoji još nešto što jezik čini „pravim prirodnim“ jezikom, to bi značilo da postoje osobe koje taj jezik, u ovom slučaju znakovni jezik, usvajaju od rođenja, sasvim prirodno i bez napora.

Čujuće osobe također mogu učiti znakovni jezik kao jedan od stranih jezika, poštivajući znakovni jezik sa svom svojom gramatikom, semantikom i pragmatikom.

Status znakovnoga jezika mijenjao se kroz povijest, nekada se smatrao primitivnim načinom komunikacije (pantomimom), stoga je njegova primjena u školama gluhoj djeci bila zabranjena. Gluhima je duboko u svijest usađivana zamisao da je znakovni jezik manje vrijedan od jezika čujućih, štetan, da ga se trebaju stidjeti jer ih izlaže sramoti i čini da se osjećaju kao manje vrijedne, oštećene osobe ili invalidi. Danas, zahvaljujući brojnim istraživanjima, znamo da je znakovni jezik pravi, prirodni, manjinski jezik.

Dobro je znati:

Znakovni jezik nije univerzalan, vezan je uz određenu nacionalnu zajednicu Gluhih (npr: ASL - American Sign Language; HZJ - Hrvatski Znakovni Jezik).

Znakovni jezik nije pantomima, međusobno se sustavno razlikuju.

Znakovni jezik ima gramatiku.

Postoje izvorni korisnici znakovnog jezika koji su dio pripadajuće manjinske skupine (Gluhi) i imaju svoju kulturu.

 

 

Ružica Jukić

ruzica.jukic@stud.erf.hr