Pismo ministrici za adekvatno vrednovanje učitelja, nastavnika i profesora
ned, 14.srp 2019

Potaknuti primjerom Tomislava Pavkovića, učenika generacije iz Širokog Brijega, koji je ostvario najbolji rezultat iz fizike na državnoj maturi u Hrvatskoj te vrhunske rezultate iz drugih predmeta, želimo otvoriti jednu važnu temu za naše društvo, a to je adekvatno vrednovanje učiteljskog, nastavničkog i profesorskog rada. Tomislav, koji je najzaslužniji za svoj uspjeh, uz obitelj veliku zahvalu daje i svome profesoru Damiru Galiću. To nas je potaklo da se obratimo ministrici znanosti, obrazovanja, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, kako bi ju potakli da pokrene inicijativu kojom bi se marljive i kvalitetne učitelje, nastavnike i profesore adekvatno vrednovalo i honoriralo, te kako bi se izgradio pravedniji sustav koji cijeni rad, znanje i izvrsnost profesora u našem školskom sustavu.

Pismo prenosimo u cijelosti, a potičemo sve druge udruge, inicijative te pojedince da učine isto slanjem e-maila na adresu Ministarstva znanosti, obrazovanje, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke min.prosv-zh@tel.net.ba , kako bi svi zajedno probudili svijest nadležnih za reguliranjem ovog pitanja.

''Poštovana ministrice,

kao udruga mladih, koja u fokus djelovanja stavlja sve potrebe i interese mladih, a posebno znanstvenu, kulturnu i obrazovnu afirmaciju mladih osoba u našoj Županiji i šire, obraćamo Vam se s ciljem da Vas informiramo o jednom pozitivnom primjeru, kojeg ćete vjerujemo na adekvatan način vrednovati.

Naime, Tomislav Pavković, učenik generacije širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića, postigao je najbolji rezultat iz fizike na državnoj maturi u Republici Hrvatskoj. Tomislav je ostvario maksimalan broj bodova u konkurenciji od preko 7000 učenika. Osim toga, vrhunske rezultate je ostvario u matematici, engleskom i hrvatskom jeziku.

Zasigurno da za ovaj uspjeh najveće zasluge ima Tomislav koji je marljivo i predano radio. Ne treba zaboraviti ni njegove roditelje, a posebnu zahvalu Tomislav predaje svom profesoru iz fizike Damiru Galiću.

Zasluga profesora Galića i drugih profesora čiji učenici ostvaruju odlične rezultate na različitim natjecanjima često nisu dovoljno društveno vrednovane. Stoga Vam skrećemo pozornost da Vi, kao nadležna, pokrenete sve moguće inicijative vrednovanja učitelja, nastavnika i profesora čiji učenici ostvaruju odlične rezultate na različitim smotrama znanja. Također, potičemo Vas da u duhu stvaranja izvrsnosti izgrađujete sustav za nagrađivanje i honoriranje učitelja, nastavnika i profesora koji kvalitetno i predano obavljaju svoj posao, ali i adekvatno vrednovanje onih koji to ne rade. Društvo koje teži napretku, mora znati prepoznati i vrednovati znanje i izvrsnost.

U vjeri da ćete početi raditi na stvaranju pravog vrednovanja učiteljskog, nastavničkog i  profesorskog rada,
Srdačno Vas pozdravljamo

Udruga mladih Epsilon''